ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
TOPOQESIA

 



Το χωριό ΟΛΥΜΠΟΙ ανήκει στο δήμο μαστιχοχωρίων, έχει έκταση περίπου 13.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Ν.Δ. μέρος της Χίου. Απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Χίου και 8 χλμ. από τον Λιμένα Μεστών. Συνορεύει Ανατολικά με το χωριό Πυργί (8 χιλιόμετρα) Δυτικά με το χωριό Μεστά (3 χιλιόμετρα) Βόρεια με το χωριό Ελάτα και Ποταμούς (8 χιλιόμετρα) Νότια με τις παραλίες Αγγέλια, Σαλάγωνα, Χοντρή άμμο, Κάτω Φανά, Αγία Δύναμη.

   

 

Το όνομα ΟΛΥΜΠΟΙ προέρχεται από το όνομα του λόφου (ΟΛΥΜΠΟΣ) που ήταν χτισμένο το χωριό και βρίσκεται μεταξύ του βουνού Σαρακηνού, Παλαμίδη και Μαλλιδιών.Το χωρό ΟΛΥΜΠΟΙ ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα εποχή των Παλαιολόγων. Είναι ένα από τα μεσαιωνικά χωριά που δεν καταστράφηκε από τον σεισμό του 1881. 

 

 
   

 

Την εποχή εκείνη υπήρχαν 2 χωριά:
1) το χωριό των Ανω Ολύμπων
2) και το χωριό Βρακάνα και 6 οικισμοί:
i) ο οικισμός Γωνιές 
ii) ο οικισμός Θειάς
iii) ο οικισμός Άλωνα
iv) ο οικισμός Καστράκι 
v) ο οικισμός Δισκορίων
vi) ο οικισμός Βρέκος
οι οποίοι ήταν διάσπαρτοι.

 

 

 
 

 

Τα 2 χωρά και οι 6 οικισμοί ενώθηκαν σε ένα χωριό (ΟΛΥΜΠΟΙ) για να είναι ασφαλιμένοι από τις επιδρομές των πειρατών. Το χωριό περιτριγυριζόταν από κάστρο και είχε 4 πυργόπουλα (πολεμίστρες οι οποίες σήμερα δυστυχώς δεν σώζονται).
Η είσοδος και η έξοδος των κατοίκων γίνονταν από μια πόρτα η οποία σώζεται μέχρι σήμερα (ΚΑΤΩ ΠΟΡΤΑ). Η πόρτα αυτή έκλεινε τα Βράδια και στις επιδρομές των Πειρατών.

 

 


Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο Πύργος κτήριο μεγαλοπρεπές και επιβλητικό με ύψος 20 μέτρων, πάχος τοίχου 1,75 μέτρα και εμβαδόν 245 τμ.
Ο πύργος λειτουργούσε ως παρατηρητήριο έχοντας από την κορυφή του οπτική επαφή με άλλους πύργους που βρίσκονταν παραθαλάσσια, οι οποίοι είχαν στρατιώτες και μόλις έβλεπαν πειρατές άναβαν φωτιές και ειδοποιούσαν τους κατοίκους να κλειστούν στο τείχος του χωριού. Εκτός από παρατηρητήριο ήταν και το τελευταίο μέρος άμυνας του χωριού. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραβίαζαν τα εξωτερικά τείχη όλοι οι κάτοικοι κλείνονταν μέσα στον Πύργο. 



ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΩΝ

1. ΑΓ ΘΕΟΔΟΣΙΑ: Η αρχαιότερη και μικρότερη εκκλησία που κτίστηκε τον 12ο αιώνα.
2. ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Σώζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο ανυπολογίστου αξίας το οποίο κατασκευάστηκε τον 10ο ή 11ο αιώνα.
3. ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Κτίστηκε το 1866. Βρίσκεται στα βόρεια του Αγ. Γεωργίου.
4. ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Κτίστηκε το 1850. Βρίσκεται στα βόρεια του Αγ. Γεωργίου.
5. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Κτίστηκε το 1708. Βρίσκεται δίπλα στην Αγ Παρασκευή 
6. ΣΤΑΥΡΟΣ: Κτίστηκε το 1857 στην είσοδο του χωριού.

 

 

ΤΑ ΚΑΤΩ ΦΑΝΑ 



Πήραν το όνομα τους από τον ναό του Φαναίου Απόλλωνος, Βρίσκεται Ν.Α του χωριού σε απόσταση 5 χλμ. Παλαιότερα η θάλασσα έφτανε μέχρι τον ναό. Εκεί έχτισαν οι Ίωνες προς τιμή του Φαναίου Απόλλωνα νάο, ο οποίος σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο με το νάο της Δήλου και με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Τον ονόμασαν Φαναίο γιατί αν έχει καλές καιρικές συνθήκες από τον ναό φαίνεται η Δήλος. Μέσα στον ναό ήταν στημένο πάνω σε μια χρυσή κολώνα το άγαλμα του Φαναίου Απόλλωνα, φτιαγμένο από ασήμι και χρυσάφι. Μέχρι και σήμερα το άγαλμα αυτό δεν έχει βρεθεί.

 

ΧΡΥΣΑΝΘΗ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΙ ΧΙΟΣ 
ΤΗΛ (30) 22710-76196,  (30)210-9316495   Mobile: (30)697-7308863.
Fax: (30) 210-9316495, email:
info@chrysanthi.gr