ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΩΝ
(ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΥΚΙΑΣ)

 

Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται στην τοποθεσία Συκιά  στο νοτιοδυτικό τμήμα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, 10 χιλιομέτρων από τον Λιμένα Μεστών ( το νοτιότερο μέρος της Χίου), και  5 χιλιομέτρων από το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι.

Το σπήλαιο των Ολύμπων είναι σπήλαιοβάραθρο με εξαιρετικά πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο που παρά τις μικρές του διαστάσεις το καθιστούν ένα από τα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας.

Η πρώτη εξερεύνηση που πραγματοποιήθηκε το 1985 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία μετά από σχετικό αίτημα της κοινότητας  Ολύμπων ενώ η χρηματοδότηση του έγινε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Το έργο αξιοποίησης του ξεκίνησε  το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2002 όπου και παραδόθηκε στους  επισκέπτες.

Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι εξαιρετικός. Κατά κανόνα έχει μία κιτρινοερυθρή χροιά λόγω προσμίξεων του ανθρακικού ασβεστίου με ερυθρόχρωμα αργιλικά συστατικά,   και σε ορισμένα σημεία έχει χρώμα λευκό.

Σύμφωνα με τους μελετητές η δημιουργία του σπηλαίου έγινε σε δύο διαφορετικές φάσεις: α)η πρώτη τοποθετείται στην ανώτερη Ιουρασική περίοδο ( Μεσοζωική περίοδος) δηλαδή πριν 150 εκατομμύρια χρόνια και β) η δεύτερη στην Καινοζωική περίοδο δηλαδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια . Η παραπάνω διαίρεση έγινε κατόπιν χρονολόγησης των ανθρακικών υλικών του σπηλαίου.

Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι 18°C και το οξυγόνο είναι 20% με επιτρεπτό όριο το 19,5%.

Εντυπωσιακή στο σπήλαιο είναι η ανάπτυξη ιδιόμορφων Σταλακτιτών Συμπλεγμάτων από Εκκεντρίτες. Πρόκειται για Σταλακτίτες που δεν αναπτύσσονται κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ. Η ανώμαλη αυτή ανάπτυξη αποδίδεται στην ύπαρξη ρευμάτων αέρα που υπάρχουν μέσα στο σπήλαιο, ίσως και λόγω του φυσικού ανοίγματος της οροφής του.

Το σπήλαιο έχει δύο εισόδους:

Α) Μία  φυσική είσοδο στην οροφή του της οποίας η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή απαιτεί  κατάβαση με σχοινί. Το ηλιακό φώς που μπαίνει από την φυσική είσοδο του σπηλαίου δημιουργεί ένα μοναδικό αισθητικό θέαμα όταν στο σπήλαιο βασιλεύει το σκοτάδι

Β)Μία τεχνητή είσοδο (ράμπα) που ξεκινά από υψόμετρο 110 μέτρα περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας , Αφού κατεβούμε τη ράμπα και την σκάλα κοχλία βρισκόμαστε σε βάθος περίπου 30 μέτρων.

Το σπήλαιο εξακολουθεί να είναι ενεργό πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία σχηματισμού του σταλακτιτικού διάκοσμου συνεχίζεται. Επομένως χρειάζεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στην διατήρηση του μικροκλίματος στο εσωτερικό του, το οποίο μπορεί να διαταραχθεί αν αλλάξουν οι περιβαλλοντικές   παράμετροι( θερμοκρασία, υγρασία, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα). Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το σύστημα της διπλής πόρτας για την αποφυγή της δημιουργίας ρευμάτων αέρα , που ίσως διαταράξουν αυτές τις παραμέτρους.

Οι σταλακτίτες (φορά από πάνω προς τα κάτω¯) και οι σταλαγμίτες ( φορά προς τα επάνω­), είναι πετρώματα που δημιουργούνται από την χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου το οποίο μεταφέρεται από το νερό, βρίσκοντας περάσματα μέσα από τις ασυνέχειες των ασβεστολιθικών πετρωμάτων

 

 

ΧΡΥΣΑΝΘΗ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΙ ΧΙΟΣ 
ΤΗΛ (30) 22710-76196,  (30)210-9316495     Mobile: (30)697-7308863.
Fax: (30) 210-9316495, email:
info@chrysanthi.gr